29 augustus 2002

Rond 7.00 opgestaan, en om 8.00 naar buiten gegaan. Even een rondje om het hotel gewandeld, en de webcam opgezocht. Als een stel dwazen staan zwaaien naar de webcam, en toen maar het visitor center ingegaan. Daarna weer terug naar de kamer om iets warmere kleding te halen. Het is te fris voor een t-shirt en aangezien ik snot en snotverkouden ben, heb ik geen zin om nog zieker te worden.
Om 9.00 uur vertrekken we dan echt. Eerst nemen we een bergroute naar de noordingang van het park. Hier worden we getrakteerd op een passerende coyote. Hij laat zich uitgebreid aan ons zien.
Nadat we de nodige boekjes hebben opgehaald, rijden we door tot de "Undine falls". Hier stoppen we even om van het uitzicht te genieten. De volgende stop is "Calcite springs". Hier lopen we een rondje van ongeveer 15 minuten. Vlak hierna is de "Tower falls" aan de beurt. Een druk bezochte waterval. Eerst 0,5 km gelopen om de waterval van boven te zien, en daarna 0,8 kilometer naar beneden om de waterval aan de onderkant te aanschouwen. Het bleek een zware terug tocht, maar zeer de moeite waard. In totaal hebben we er zon 45 minuten over gedaan.
Hierna weer in de auto gestapt om al rijdend van het uitzicht te genieten. Bij de picknick area van "Dunraven road" liepen 2 bizons aan de kant van de weg te grazen. Aangezien het toch lunch tijd was hebben we de auto geparkeerd en lekker gegeten met uitzicht op de bizons.
Na de lunch zijn we doorgereden naar "Norris geyser bassin". Wat een ervaring is dat om daar rond te lopen. We hadden gisteren vanaf de weg wel het n en ander gezien, maar dit was van dichtbij toch wel fantastich hoor. In het totaal zijn we 2 1/2 uur bezig geweest bij zit bassin. Het bestaat uit 2 gedeelten, en elk gedeelte heeft weer heel verschillende geisers (bronnen die n keer in de zoveel tijd warm water omhoog spuiten), hot springs (soort van warm water bronnen) en mudpools (modder bronnen). We hebben eerst een rondje gelopen om "porcelain bassin". Hier zagen we de eerste kleine geisertjes borrelen. Halverwege kwamen we bij "constant geyser" mert daarnaast "Whirling geyser". Volgens het boekje hoef je nooit erg lang te wachten voordat de "Constant geyser" uitbarst. En ja hoor, we zaten net 1 of 2 minuutjes en het water begon te koken, er kwamen wat bubbels en ineens spoot het water omhoog. We waren nog aan het bijkomen toen ook de "Whirling geyser" begon. En alsof het niet genoeg was barstte de "Constant geyser" nog een keer uit.
Toen we het rondje verder liepen kwamen we langs het "Crackling lake", zo genoemd omdat het door de vele zeer kleine gaatjes een krakend geluid produceert. Hierna zijn we doorgelopen naar het "Back basin". De "Vixen geyser" was erg aan het rommelen, maar het water zat nog zo diep dat we dachten dat ie toch nooit boven de grond uit zou komen. Dat hadden we dus verkeerd. Wij stonden al bij de volgende geiser te kijken, toen ie alsnog boven de oppervlakte uitspoot. Helaas, we waren te vroeg doorgelopen. De volgende geiser was de "Pearl geyser". Heel mooi blauw van kleur, en die golfde voordat ie spoot. Daarna zijn we doorgelopen naar de "Echinus geyser". Die geeft elk uur tot 4 uur een hele show weg. Het was er al behoorlijk druk, en het water in de geiser kookte al, dus we dachten dat we niet lang hoefden te wachten. Dat klopte niet helemaa. We hebben een half uurtje in de zon zitten dommelen, toen we opeens een hoop gerommel hoorden. De geiser spoot ongeveer 3 meter hoog en bleef dat minuten lang volhouden. Een schitterend gezicht. Er kwam zoveel water uit, dat het kleine stroompje voor de geiser een heuse kokende rivier werd. Het was het halve uur wachten zeker waard. Via de "Emerald spring", die bekend staat om haar mooie kleuren, zijn we terug gegaan naar de auto.
Vanuit het "Norris geyser basin" zijn we doorgereden naar "Old faithful". Onderweg zijn we nog een aantal Elk tegen gekomenmaar we zijn niet zo dichtbij geweest als gisteren. Wel moesten we nu wachten op een kudde bizon die de weg over stak.
Bij "Old faithful" aangekomen bleek dat ie net een uitbarsting had gehad. Deze barst elke 72 tot 82 minuten uit, afhankelijk van afhankelijk van hoelang de voorgaande uitbarstig duurde. We moesten tot 19.50 wachten. Eerst begon ie een beetje te sputteren, maar daarna spoot ie toch wel zon 10 tot 15 meter hoog. Er zat een enorme kracht achter, en hij bleef maar doorgaan. Werkelijk een schitterend gezicht. Nadat de geiser was uitgespoten hebben we een pizza en een hamburger gegeten. Het tentje ging dicht toen we er zaten. En van de mensen die er werkte vroeg waar we overnachtten. Toen we zeiden dat we in Mammoth springs zaten (in verband met werkzaamheden toch al snel 2 1/2 uur (om-)rijden !) had ie een leuke deal voor ons. Hij had nog een pizza en bread sticks over en dat mochten we beiden meenemen voor de pwijs van de breadsticks. om ons de lange weg wakker te houden. Een leuke deal die we hebben aangenomen.
Om 20.30 vertrokken we. Onderweg moesten we stoppen voor een ambulance midden op de weg. Bij navraag bleek dat er een auto tegen een bizon was opgereden. We zagen de auto staanm. Compleet in elkaar. De hele voorkant en voorruit waren weg. Daarschrik je toch wel van. De rest van de rit, ruim 2 uur, hebben we niet te snel gereden, en allebei heel goed opgelet of er geen dieren aan de zijkant van de weg stonden.
Om 23.00 waren we op de kamer. We hebben nog even de fotos op de computer gezet, en het verslag bijgewerkt en om 0.15 zijn we gaan slapen.

Mammoth hot springs hotel
Yellowstone, wy
#416
us$ 42.12 incl
185,6 mij
15 tot 25 graden