Links

Vrijwilligersreis Indonesië
17 november tot 1 december 2011

indonesische vlag

Wat eraan vooraf ging

21 Mar

Op het intranet van ons werk bij Zwitserleven verschijnt de oproep: “Help een goed doel en maak een indrukwekkende reis!” Jolanda en ik kijken elkaar aan. We weten dat we dit allebei heel graag willen doen. Niet alleen de reis, maar het doel maakt dit zo super. Je zet je in voor een goed doel en uiteindelijk mag je zelf ernaar toe, zelf spullen kopen die men nodig heeft en zelf je ingezamelde geld daar ter plekke goed besteden. Niets blijft hangen bij een direkteur die teveel verdient of bij een corrupte organisatie.

We hebben keuze uit 3 projecten. Twee projecten worden uiteindelijk gekozen en elk project wordt geleid door 2 vrijwilligers, Internationale Ambassadeurs.
Wij kiezen heel bewust voor een project dat draait om vooruitgang, opbouw en breken van een vicieuze cirkel.

Het is het project Aulia, in Jakarta Indonesië. Dit project draait om educatie van de kinderen in de sloppenwijken, om zelfredzaamheid van de ouders en om het beschikbaar stellen van gezondheidszorg in de sloppenwijken. Het zorgen voor scholing, gezondheidszorg en creëren van banen. Dit voelt goed aan. Als we uitgekozen worden is het onze taak om geld in te gaan zamelen. Met dit geld gaan we iets extra's doen. Het project loopt al een aantal jaar, maar het is natuurlijk heel basis. Wij gaan zorgen voor de kers op het ijs, de lach op het gezicht van de kinderen.

We vragen aan onze baas of we ons mogen inschrijven. Als we worden uitgekozen en we gaan naar Jakarta, dan zijn er nog maar 2 collega's ipv 4 op de afdeling. We krijgen toestemming en schrijven ons in. Dan moeten we voor het bestuur van het Goede Doelen fonds komen. Ze vragen ons het hemd van ons lijf. Ze willen onze motivatie weten, hoe we het geld gaan inzamelen en hoe onze samenwerking is. De uitslag volgt wanneer ik op vakantie ben. 's morgens vroeg om half zeven gaat mijn telefoon. Een sms van Jolanda: “Selamat pagi... How's Scotland? Hier is het nog fris maar wel zonnig...laat ik zeggen HEEL zonnig want ik lees net de mail dat wij samen naar Jakarta gaan yyyiieeehaaaaaa aan de bak dus:)” Hier wilde ik wel voor wakker worden! Ik kan het gewoon niet bevatten dat wij zijn uitgekozen en dit mogen doen. Dit mogen ervaren, wat een eer, wat een buitengewone kans!

Dan beginnen we met het brainstormen, bedenken en plannen van diverse akties om geld in te zamelen. We brengen een bezoek aan Terre des Hommes, het bedrijf die de projecten heeft opgezet en ondersteunt.


Acties

Onze eerste aktie om geld in te zamelen wordt de kinderkleding en speelgoedbeurs. Onder het motto: “Alles uit de kast”voor de Zwitserleven Kinderkleding en speelgoedbeurs, doen we een oproep om ons te helpen. Iedereen kan ons helpen om speelgoed en kinderkleding bij ons in te leveren en daarna op 28 juni, 30 juni en 5 juli naar onze verkoop te komen en voor een leuk prijsje kleding en speelgoed te kopen. De oproep heeft resultaat. We krijgen bergen kleding en speelgoed van alle kanten binnen. Alles wordt uitgezocht, gesorteerd op maat en dan is het zover. De verkoop. Het loopt ontzettend goed. We krijgen zelfs tijdens de verkoopdagen nog steeds nieuwe spullen aangeleverd. Het was een super leuke aktie, Iedereen die wat komt kopen is enthousiast over onze beurs. Voor kledingstukken waar je op de koninginnenmarkt een kwartje voor zou geven, worden hier het 10voudige betaald, gewoon omdat het voor het goede doel is. Na de drie intensieve verkoopdagen, volgt het opruimen. Er is nog veel over. Dit gaat ook allemaal naar het goede doel. Een gedeelte gaat naar de Speelgoedbank in Maarssen en het andere deel gaat naar Terre des Hommes en wordt voor het goede doel verkocht in hun winkels. Onze opbrengst is super, meer dan we hadden verwacht, maar we zijn er nog niet.

Ondertussen wordt de vlucht geboekt. De data staan nu vast. We zijn weer een stukje dichterbij.

Begin september organiseren we een taartenwedstrijd. Ook hier weer een oproep aan onze collega's. We gaan flyeren om mensen te mobiliseren om een taart te maken. Deze taart wordt door een jury beoordeeld en dan kan je een workshop taart versieren mee winnen. De taarten worden verkocht aan de afdelingshoofden onder het mom, geef om je personeel, trakteer op een taart.

taart

Het is een hele leuke en lekkere aktie. Er worden 25 taarten ingeleverd, de jury heeft het moeilijk, maar uiteindelijk is de top 3 gevormd en kunnen de taarten opgehaald worden.

jury

Jolanda gaat nog op bezoek in Den Haag en ontmoet onze contactpersonen in Indonesië, Leny en Enna. Ik kan niet mee, omdat ik op vakantie ben.

 • Terug naar begin van de pagina


 • Laatste lood(t)jes

  4 Nov

  Op vrijdag 4 november is er een Indische avond bij Jolanda thuis. Ze heeft samen met haar buurvrouw een Indische rijsttafel klaargemaakt. Voor deze avond zijn 30 vrienden/familie uitgenodigd, die allen na betaling van de entree, mogen genieten van de heerlijkheden. En wat smaakte het allemaal fantastisch. Nadat we onze buik vol hebben gegeten, is er een loterij. Iedereen heeft 1 of meerdere loten gekocht en de prijzen zijn allemaal kosteloos aan ons beschikbaar gesteld.
  De trekking krijgen hulp van het neefje van Jolanda die de lootjes trekt. Het is een super geslaagde avond, ontzettend lekker gegeten, maar vooral ontzettend gezellig geweest. We hebben een mooi bedrag opgehaald voor ons project en hiermee zitten we bijna aan onze doelstelling.

  Onze laatste aktie is een week voor ons vertrek. We hebben (voornamelijk Jolanda) de afgelopen periode overal gelobbyed voor prijzen voor een loterij. In totaal zijn er 113 prijzen die we gaan weggeven. Afgelopen week hebben de in de pauze lootjes verkocht aan onze collega's bij Zwitserleven. We verkopen veel meer loten dan we van te voren bedacht hadden. Het is een groot succes en dinsdag 15 november om 14.00 uur is de trekking van de lootjes in de centrale hal. We hebben alle prijzen uitgestald en er staan al een aantal collega's die lootjes hebben gekocht te wachten op de trekking. Een aantal prijzen kunnen meteen uitgereikt worden, een aantal volgen meteen na de publicatie op intranet en de rest zal in de komende weken opgehaald worden.
  Ook dit was een geslaagde aktie met een goede opbrengst. We hebben ons budget gehaald!

  En dan is het 17 november; tijd om naar Schiphol te gaan.

 • Terug naar begin van de pagina