Bij het ontbijt hebben we gezelschap van de casa eigenaren. Omdat ze in Duitsland hebben gewoond is de communicatie wat makkelijker. In de jaren 80 zijn ze als gastarbeiders naar de DDR geweest. Vanuit Cuba was het toen mogelijk om daar een aantal jaren te werken. Ze zijn nooit in West-Duitsland geweest. Ze laten ons de foto's van hun in de sneeuw in Duitsland zien. In 1987 was het een hele strenge winter. Een week lang lag alles plat, want de temperatuur kwam niet boven de min 35 uit. We kletsen nog zeker een uur door.
|
Het is nog voor 10.00 uur als we vertrekken. We rijden eerst naar de lokale dierentuin. Deze is niet groot en heeft niet veel middelen, maar je ziet dat de dieren met liefde worden verzorgd. De entree is in pesos, dus goedkoop.
We betalen voor ons tweetjes een dubbeltje. De eerste dieren die we zien zijn flamingo's. Op het eilandje van de flamingo's zitten ook nog 2 konijnen en een cavia. We lopen langs de herbivoren. Er zijn een aantal redelijk grote hokken voor de hoefdieren.
|
Dan komen we aan bij een kooi. De kooi is niet groot en in de kooi liggen twee jonge leeuwen. In de kooi ernaast ligt een volwassen leeuw. We zijn er even stil van. Wat hebben de mensen nou aan een stel leeuwen in een hokje van 3x3 meter? En, wat hebben die leeuwen in vredesnaam voor leven in zo'n hok?
De apen zitten in de kooien ernaast. Twee jonge aapjes kunnen met gemak door de tralies heen en maken hier dan ook handig gebruik van. Ze lopen rustig buiten de kooi, zoeken wat blaadjes, kruipen weer naar binnen en peuzelen daar de blaadjes op. Grappig gezicht. De andere apen zijn ook erg levendig.
|
We hebben bijna alle apen gezien als het voer eraan komt. Vandaag staat er banaan op het menu. De verzorger gooit de bananen via het dakrooster de kooi op en in. Op deze manier moeten ze wel klauteren. Maar hij maakt ook even een "praatje" en kijkt of iedereen wel wat te eten krijgt. De kleintjes zitten weer op het dak de bananen op te eten.
Verder is er nog een uitgebreid vogelgedeelte. De meeste vogels zitten in krappe kooien. Hier zijn ze bezig met het opknappen van de boel. Dus er is hoop voor de toekomst.
Het dierentuin gedeelte hebben we inmiddels helemaal gezien. Er zit ook een attractieparkje aan vast. Een schoolbus met kinderen rent enthousiast door het park heen. Niet alle attracties werken nog, maar dat lijkt niets uit te maken. Bij de ijssalon lijken de kinderen te onderhandelen over de prijs. Wij nemen allebei een ijscoupe van maar liefst 3 pesos, ongeveer 20 cent. Om 11.45 uur hebben we zo'n beetje alles gezien wat er te zien valt.
De rit naar Morón is vermoeiend. We rijden op de doorgaande weg dwars door Cuba, de Carantera Central. Dit is echt een hoofdroute. Helaas ook een smalle weg met veel vrachtverkeer, paardenwagens, tractors en lifters. De weg is op dit gedeelte vooral erg bochtig en in een zeer trieste staat van onderhoud. Gemiddelde snelheid ligt op 90km. Langs de weg staan waarschuwingsborden, het is een gevvarlijke weg, hier vallen veel doden. Na een uur gaan we lunchen in een dorpje. We halen een belegd broodje en wat te drinken. Hierna ga ik verder met rijden. Niels rijdt het laatste stuk weer en om 17.00 uur zijn we in Morón.
De casa is goed te vinden. Helaas zit ze vol. We staan als eerste in haar boek, maar ze heeft problemen met de riolering. Deze ligt open en hierdoor kan ze niet alle kamers gebruiken. Ze belt iemand anders voor ons. Die komt ons op zijn motor ophalen en rijdt voor ons uit naar zijn casa. Zijn vrouw staat al op ons te wachten. Ook hier worden we warm welkom geheten. Hij spreekt goed Engels en zij zet een kopje heet water voor ons. We blijven nog even kletsen voor we het dorp ingaan.
|
Net als we in het centrum lopen, is het een komen en gaan van treinen. We kijken naar het rangeren van de treinen, met de passagiers er nog in. Achter de oude diesellocs hangen verschillende soorten oude wagons. Nadat het weer wat rustiger is, gaan we naar een restaurant. Ook dit is een pesos restaurant. Gisteren waren we goedkoop uit, dit is pas echt goedkoop. Het eten staat in pesos en drinken in CUC. Er wordt meteen kraanwater ingeschonken, maar dat is niet te drinken voor ons. We bestellen dus ook wat frisdrank. Niels neemt een steak van ham en ik neem het varkensvlees van het huis, met rijst en salade voor allebei. De salade blijkt rauwe kool te zijn, zonder azijn of iets anders. Dat lusten we niet, dus laten we staan. De ham is niet heel groot, maar erg smakelijk. Ook mijn varkensvlees is erg goed van smaak. Het is gepaneerd en met kaas. Het eten is net aan voldoende. De rekening 1,10 voor het drinken en 26,80 pesos voor het eten. We mogen alles in CUC betalen. Het is nog geen 3 euro bij elkaar.
Na het eten gaan we nog gezellig op het plein op een bankje zitten, mensen kijken en muziek luisteren. Dan weer terug naar de casa, foto's en verslag doen en om 22.30 uur gaan slapen. Buiten is een haan heftig aan het kraaien, die is flink van slag. Vandaag 275 km gereden.
C
asa Marel. CUC 35 incl. ontbijt. CUC 2 parkeergeld