NOVW.NL / vakantie verslagen / foto album / Guestbook

CTRL f5 om de pagina nieuw te laden

Een dag te kort

"naar New York"

- Niels en Inge

Donderdag 23 januari 2020

Deze vakantie heeft niet zo'n goede start. 2 weken geleden is Niels dusdanig door z'n rug heengegaan, dat hij alleen op pijnstillers een beetje rechtop kan lopen. Dit word interessant...
Nadat we dinsdag het bericht kregen dat onze vlucht van woensdag naar New York was geannuleerd, zagen we onze vakantie bijna in het water vallen. Maar vandaag is het toch zover. De trein brengt ons zonder problemen naar Schiphol. We kunnen vlot de bagage afgeven en ook bij de douane is er geen rij.

We landen op tijd, staan na 10 minuten stil in voor de rij van de douane. Als de rij zich splitst in first of return Esta kunnen we weer doorlopen. Bij de Automated Passport Control machine beantwoorden we de standaard vragen, wordt onze foto genomen en de vingerafdrukken gescand. Vervolgens weer in de rij voor de douaniers. Na een half uurtje schuifelen komen we bij de dame in het stoere uniform die aan ons vraagt hoelang we blijven. Ik zeg 10 dagen, Niels maakt er 9 dagen van... Oja, onze vlucht is een dag vertraagt. Gelijk wat gespreksstof. Terwijl ze ijverig de stempels in onze paspoorten zet, wenst ze ons toch een fijn verblijf. We lopen door naar de airtrain die ons naar de metro brengt. In de rij voor een metrokaart, dan naar de J metro waar we ruim 40 minuten in zitten/staan/hangen, overstappen op de C en darna 4 stations verder stappen we uit in Brooklyn bij Station Utica blvd. We lopen nog een minuutje of 4 naar ons appartement. Inmiddels is het donker geworden, maar zien we nog wel hele kleine restjes sneeuw in wat hoekjes. Misschien hebben we deze week toch nog wat geluk en gaat het een keertje sneeuwen.

Na wat geklooi met het sleutelkastje kunnen we de sleutels van het huis bemachtigen. We hebben de eerste etage van een klassiek "brownstone" huis. Het bestaat uit een woonkamer met bank, eettafel met 3 stoelen en een grote tv waarvan de afstandsbediening niet werkt. Een keuken met groot fornuis, oven, magnetron, koelkast, koffiezetapparaat, maar zonder waterkoker, een kleine slaapkamer en een grote slaapkamer en een badkamer met ligbad op pootjes.

We zetten een pannetje water op voor een kopje thee en pakken de koffers uit. Dan even naar de kleine supermarkt bij het metrostation voor ontbijt voor morgen en een broodje voor nu. De broodjes smikkelen we in het appartement op, waarna we nog wat duf om ons heen kijken voor we om half 10 naar bed gaan.

Vrijdag 24 januari 2020

De eerste nacht redelijk goed geslapen. Vanaf 6.00 uur was ik klaar wakker. Niels sliep rustig verder terwijl ik het verslag van gisteren aan het schrijven ging. Het ontbijt bestaat uit lekkere oven-broodjes, een kopje koffie en thee en de ochtendshow van Goodmorning America van Channel 4 op de achtergrond.

Om 9.15 uur gaan we op pad. We pakken de metro naar Penn Station. Hier lopen we een half uurtje rond voor we ons melden bij de Flixbus naar Philadelphia. Die vertrekt om 11.00 uur. We missen aan deze kant van de VS nog de staat Pennsylvania in onze geocache statistieken. Het is een ritje van bijna 2 uur, voornamelijk over de snelweg en zonder tussenstops. We zitten op de voorste stoelen met mooi uitzicht. In de bus is internet, maar we genieten voornamelijk van de omgeving. Het winter zonnetje schijnt en we maken het ons comfortabel in de bus. Na een uur en 50 minuten staan we op Market Street. Een beetje verdwaasd om ons heen te kijken hoe rustig het hier is in vergelijking met New York.

Op een paar honderd meter van de bushalte vinden we een geocache, midden in het diamant district. Het eerste doel van deze vakantie is volbracht: Pennsylvania staat op de kaart.
Daarna is het tijd voor de lunch. Je bent niet echt in Philadelphia geweest als je geen Philly Cheese steak hebt gegeten, dus halen we een lunch deal bij een restaurantje en eten dit in het zonnetje in het nabij gelegen park op. Het is echter zoveel, dat we de helft meenemen voor later vandaag of vanavond.
Na de lunch gaan we te voet verder. We zoeken wat geocaches uit die mooi in het centrum liggen. Het wordt een leuke en diverse route. In China Town bewonderen we de speciale brandweerauto's die in de kazerne geparkeerd staan. De Chinese draken staan erop afgebeeld en de pakken van de brandweermannen staan zo naast de auto opgesteld dat de brandweermannen er direct in kunnen stappen. Verder in het centrum wisselen hoge wolkenkrabbers af met kleine kerken en huizen. Twee dingen vallen ons op. Er zijn ontzettend veel parkeergarages en er is enorm veel armoede. Zwervers, bedelaars en in slechte staat verkerende mensen hangen op straat, veelal ruziemakend en schreeuwend. Tegen elkaar, gelukkig niet tegen ons.

Wij lopen onverstoorbaar verder met onze geocache route langs interessante gebouwen en bezienswaardigheden. In de omgeving van het stadhuis staan veel kunstvoorwerpen, beelden en sculpturen van historische personen tot moderne kunst. De leukste geocache van vandaag is waarschijnlijk de cache in de openbare bibliotheek. Eerst vinden we buiten een steen met daarop de naam van een boek en auteur, "the pledge van Rob Kean". Binnen in de bibliotheek gaan we op zoek naar het boek. In de computer (!) vinden we dat we moeten zoeken bij fictie en dat het boek zelf niet uitleenbaar is en in de bibliotheek moet blijven. We klimmen een trap omhoog naar de galerij waar we na wat zoeken het juiste boek vinden tussen alle andere boeken die wel uitleenbaar zijn. Ieder ander die niet aan geocaching doet, zou raar staan kijken als hij dit boek zou pakken. Het is een vrij dik boek, met een behoorlijk gat in de paginas gesneden dat door ale pagina's heen loopt. Het begint te schemeren als we de bibliotheek weer verlaten. Nadat we nog 1 laatste geocache bij het afgietsel van het beeld van "Le Penseur" van Rodin vinden, gaan we richting de bushalte. Deze blijkt iets verder te zijn dan we dachten, maar we zijn netjes op tijd terug.

Het is een warm en ruig busritje terug. De piep dat de bus de snelheid van de begrenzer probeert te overschrijden klinkt bijna continue. Niels z'n handen jeuken om de chauffeur een cursusje soepel rijden te geven. We overleven de rit en stappen even voor negen uur uit bij Penn Station. Hier nemen we metro A, terug naar Brooklyn. Waar we vanmorgen zo'n 40 minuten over deden (in de spits) doen we er nu maar 24 minuten over. Wat een verschil in snelheid. Als we bij het appartement komen ligt er voor de deur een nieuwe universele afstandsbediening, een pakje batterijen en een doos met een nieuwe fluitketel voor ons klaar. Dat maakt het verblijf net even wat prettiger. We puffen nog wat uit op de bank voor de tv met een donut voor we gaan slapen.

Wandeling Philadelphia 13km
In totaal 22,5km gelopen vandaag

Zaterdag 25 januari 2020

Vandaag zijn 2 dingen belangrijk; het is Chinees Nieuwjaar en het is de slechtste dag van deze week qua weer. We trotseren de regen en gaan op pad. Vanaf 11.00 uur zijn de festiviteiten in China Town aan de gang. We gaan op de mensenmassa en paraplu's af. Iedereen staat rondom een plein waar de ene na de andere persoon een speech houdt. Het is niet echt te volgen en eigenlijk behoorlijk saai. We kunnen niet echt wat zien op het plein, omdat het vol met mensen met plu's staat. Om een hoekje zien we de menselijke draak klaarstaan, dus daar wachten we dan maar even op. Als de draak opkomt loopt deze een paar rondjes, dan wordt het volkslied ingezet, een tweede lied wordt gezongen en dan is het weer even stil. Totdat het vuurwerk losbarst. Op een aantal palen zitten duizendklappers gespijkerd. Ze tollen rond en een hoop geknal is te horen. Als alles uitgeknalt is gaan we verder.
We lopen een blokje door China Town . Veel winkels en restaurants blijken gesloten te zijn. Logisch eigenlijk ook. We pakken de metro weer op zoek naar iets te eten. Bij Atlantic Avenue stappen we uit. Het is van hard naar heel hard gaan regenen. We rennen naar het winkelcentrum waar een Target en Best Buy in gelegen zijn. Een leuk lunchrestaurant vinden we niet, wel een grote supermarkt voor wat ontbijt en lunch inkopen. Daarna weer door de stromende regen terug naar het appartement waar we de rest van de middag lekker relaxed op de bank doorbrengen.

Om een uurtje of zes gaan we kijken wat er te eten is in de buurt. We vinden Ma-N pop, een Afrikaans/Americans soulfood restaurant, interessant klinken. Het is een kilometertje verderop en omdat het weer droog is gaan we met de benenwagen. Het blijkt een leuk soort huiskamer restaurant te zijn en het eten smaakt heerlijk. We wandelen na het eten rustig weer terug naar het appartement waar we een tv avondje hebben.

Zo'n 13km gelopen in totaal vandaag

Zondag 26 januari 2020

We ontbijten in het appartement met wafels en brood voor we op pad gaan. Vandaag staat lower Manhattan op het programma. De metro brengt ons naar Fulton station, het vernieuwde station bij het WTC. We nemen eerst een kijkje bij het nieuwe winkelcentrum voor we naar buiten gaan en rustig door het memorial gebied wandelen. Waar voorheen de neergehaalde Twin towers stonden, staan nu de Reflection Pools, een North en South Pool, beide met een stromende waterval langs de muren, waarbij het water in een diep gat valt. Om de pools heen is een brede metalen rand met de namen van de slachtoffers die op 9/11 hier gevallen zijn. Op de verjaardag van een slachtoffer wordt een witte roos bij de naam gestoken. Het is een mooi gebaar. In het parkje ernaast staan bomen en wat bankjes. Het is een serene plaats. Alle bomen zijn loofbomen, op 1 boom na, de survivor tree. Deze perenboom bloeit nog steeds elk jaar. De boom stond midden in het puin. Alles was kapot, maar deze boom had de brand overleefd en had nog steeds enkele groene blaadjes als teken van leven. De boom is gered, opgeknapt en in 2010 voor het openen van het park weer teruggeplaatst.

Vanaf deze plek begint onze geocache wandeling van vandaag. City Hall Park is de volgende stop. We vinden er een prachtig mooi gecamoufleerde stads geocache in het hek en het is de eerste stop van een multi die ons langs een aantal bijzondere kerken, parkjes en gebouwen in Lower Manhattan brengt. Via St. Paul's Chapel, niet te verwarren met St. Paul's Cathedral, is de volgende plek. We bekijken de buitenkant aangezien er binnen net een dienst aan de gang is. Bij de Methodist kerk in John Street nemen we wel een kijkje. Het grappige hier is dat aan beide kanten naast de kerk een miniatuur parkje ligt. Nadat we bij een volgend parkje weer een geocache gevonden hebben, gaan we bij een Cubaans restaurant een empanada eten. Hierna komen uit bij het Financial district. We hebben wat moeite met het vinden van een nano geocache die op het hek van een ingang van het metrostation zit. Eerst zoeken we een tijdje bij de verkeerde ingang. We lopen even naar beneden voor internet en zien dan op de spoilerfoto's bij welke ingang we wel moeten zijn. Daarna is het dopje snel gevonden. Op Wall Street brengen we een bezoekje aan het standbeeld van George Washington, de eerste president van de VS. Daarna is er tijd om te shoppen bij TJ Max.

Via het Charging Bull standbeeld en een geocache die we in 2015 niet konden vinden, maar nu wel, lopen door naar Battery Park. Met uitzicht op het Vrijheidsbeeld wandelen we door. De lucht kleurt mooi terwijl een klein stukje zon door de wolken breekt. Via de Hudson River Greenway en een memorial voor gevallen NY politie komen we uit bij de luxe mall Brookfield Place . Deze mall met vooral over-geprijsde winkels en restaurants ligt aan de overkant van het WTC. Deze mall staat in verbinding met de Oculus, de ondergrondse mall op het WTC gebied. We zijn inmiddels al zo'n 5 uur onderweg en hebben behoefte aan iets lekkers en een zitplaats. Bij Dunkin Donuts halen we een half dozijn donuts en wat te drinken. In het midden van de grote ruimte van de mall zoeken we een bankje uit. Na een half uurtje willen we de laatste geocache van vandaag zoeken. Hiervoor moeten we op verschillende stations van de J-metro lijn af. Op het station blijkt dat de J-lijn dit weekend niet op dit station stopt. We zoeken hoe we anders moeten rijden, maar het blijkt een dusdanige ingewikkelde route te worden dat we besluiten om terug naar Brooklyn te gaan. We halen een warm broodje bij een van de vele deli's in de buurt van het appartement. De rest van de avond verloopt weer erg rustig en vooral met de voetjes omhoog.

Wandeling Lower Manhattan ruim 15km

Maandag 27 januari 2020

Afgelopen nacht is een batterij van een rookalarm van één van de buren overleden. Elke 12 seconden klinkt er een piepgeluid. Fijn! Zeker als de buren zelf niet thuis zijn om de batterij te vervangen. Met oordoppen in toch nog goed geslapen en tijdens het ontbijt de tv maar een tikje harder gezet. We gaan vandaag wat geocaches met de metro doen. Iets minder lopen dan gisteren en iets meer rustig reizen en om ons heen kijken.

We starten met een reeks in Brooklyn aan één van de S metro shuttle lijnen. Deze lijn rijdt vooral bovengronds. We komen uit bij het borstbeeld van Dr. Robert Erwin McNair. Het enige wat hij als jong kind wilde was astronaut worden en de ruimte in. Dat is hem als jongen uit Brooklyn gelukt. Z'n motto als je je ergens toe zet en je volledig inzet, lukt het. Helaas was z'n eerste vlucht naar de ruimte in de NASA’S Spaceship Shuttle Challenger. Deze is geëxplodeerd en is hij overleden voordat hij de ruimte kon zien.
Ook bezoeken we het basketbalveld waar Christopher Biggie Wallace (aka, The Notorious B.I.G) is opgegroeid, de buurt waar hij over gerapt heeft voor hij in een drive-by shooting vermoord werd. We eindigen de route weer bij het Prospect Park. Hier zijn we in 2015 ook geweest en zijn toen bij een goed sushi restaurant geweest voor de lunch. We gokken erop dat we nog weten waar het ongeveer was. Het is niet te geloven, maar we kunnen het zelfs nog terugvinden. Dus heerlijke sushi voor lunch. Een traditie is geboren. De volgende keer als we weer in New York zijn gaan we heerlijk lunchen bij Sushi Yu, 214 Prospect Park West.

Na de sushi beginnen we aan de volgende metro geocache. Deze liggen aan de F-lijn. Allereerst naar het eindpunt, Coney Island. Ondanks dat het Luna Park en de winkels en restaurants aan de boulevard dicht zijn, is het gebied duidelijk herkenbaar uit series en films. We wandelen over het strand en gaan de pier op. De lucht is prachtig boven de zee. Het idee dat we in New York stad zitten is helemaal weg zo aan het strand. Het is best koud terwijl we lekker aan het uitwaaien zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Het is alweer 17.00 uur geweest als we Coney Island verlaten en 21 haltes verder de F lijn opgaan voor het vervolg van de geocache route. We eten onderweg bij Pedro's, een gezellig klein Mexicaans restaurantje vlakbij het metrostation York.

We maken de F lijn geocache route af tot net voor het eindpunt. Een doosje zoeken in het donker is toch lastiger dan alleen vragen beantwoorden. We eindigen op Roosevelt eiland. Hier pakken we de kabelbaan terug de stad in. Wat een prachtig uitzicht heb je zo in het donker vanuit het bakje. Daarna is het tijd voor Times Square. We zijn helaas te laat voor de TKTS. Die zijn al gesloten, want je kan alleen kaartjes kopen voor dezelfde dag, niet voor morgen. Dus als we naar een show willen moeten we nog een keer terug. We maken de nodige reclame en licht foto's voor we naar de metro lopen. We lopen een stukje verder zodat we gelijk op de juiste lijn terecht komen. In het appartement drinken we nog wat. Om een uurtje of twaalf gaan we slapen.

Totaal ongeveer ruim 20 km gelopen

Dinsdag 28 januari 2020

We komen wat langzaam op gang. Doen wandelend wat boodschapjes bij 2 verschillende winkelcentra in de buurt. Daarna gaaan we weer verder met geocachen langs de metro. We rijden eerst uptown. De caches met vragen lukken goed, de fysieke caches wat minder.

We lunchen in een parkje met een te duur broodje voor wat we kregen. Meestal halen we de bij een deli, een soort lokale supermarkt met een vers-keuken, maar dit was meer een broodjeszaak. Volgende keer gewoon weer naar de deli.

In uptown komen we weer uit bij Wall Street. Hier moeten we nog een vraag beantwoorden. Bij Wall Street staat een groepje mensen luid te protesteren. Het blijkt een vakbondsaktie te zijn voor 4 personen die zonder pardon na 10 tot 23 jaar werken opnieuw konden solliciteren op hun eigen baan maar dan voor de helft van hun salaris. Dat is de andere kant van het Grootse Amerika, geen baan is veilig, maar de vakbond is wel altijd bereid to acties.
Na Wall Street gaan we door naar Times Square. Het plan is tenslotte om nog naar een theater- of musicalvoorstelling te gaan. We komen uit op het stuk Harry Potter and the cursed child. We zijn er morgen wel zo'n beetje de hele dag mee zoet, want de voorstelling is een matinee voor deel 1 en deel 2 is in de avond. Als de kaartjes binnen zijn gaan we door naar Central Park.
In Central Park wandelen we lekker al geocachend rond. Het park is vol met politie die de boel goed in de gaten houden. Als we een grasveld oversteken naar een stukje waar bomen staan en daar beginnen te zoeken naar een geocache staat er al snel een politieauto op het gras. We gaan onverstoorbaar verder met zoeken in de veronderstelling dat als ie er voor ons staat de agent wel uit zal stappen. Hij zal toch wel weten dat hier een geocache ligt... Na een paar minuten, we kunnen de cache niet vinden en het begint wat te schemeren, staat er ook aan de andere kant van de bosjes een politieauto. Weer even later stapt de eerste agent toch uit. Hij blijkt nieuwsgierig te zijn naar wat we doen. Nee, hij wist niet dat hier ergens een geocache ligt. We kunnen rustig verder cachen, zolang we maar geen dode huisdieren begraven of zelfmoord willen plegen. Tja, je maakt als NYPD van alles en nog wat mee, zegt hij. De cache vinden we uiteindelijk toch niet. We lopen verder richting een metro uitgang. Onderweg vinden we nog 3 geocaches in het donker.

We gaan eten in China Town, noodle soep en dumplings voor een paar dollar. Na het eten, op weg terug naar het appartement komen we tijdens het overstappen van de ene op de andere metrolijn langs een Target winkel. Het wordt even shoppen en met de zak vol Milkduds komen we de winkel uit. In de volgende metro zijn we zo druk met andere dingen dat we compleet ons station voorbij rijden. Pas als we bovengronds gaan komen we erachter, 4 express trein stations verder. We gaan met de lokale trein terug, dat zijn 10 haltes. Iets later dan gepland komen we terug in het appartement.

Wandeling Central Park bijna 5km
Totaal vandaag ongeveer 20km gelopen

Woensdag 29 januari 2020

Omdat we de hele middag en avond in het theater zitten gaan we wat eerder van huis af. We pakken de metro naar Grand Central Station, het grootste station ter wereld. Hier wandelen we wat rond en gaan naar de expositie en (souvenir-)winkel van de MTA, de New York metro. Die valt behoorlijk tegen; er is helemaal niets leuks te vinden.

We gaan we geocachend de buurt van Grand Central station verkennen en vorderen langzaam richting Broadway. We komen bij een prachtige bibliotheek. Voor de geocache moeten we naar binnen. De muren en vloeren zijn van marmer, prachtige beelden en mooie plafonds. Zonder geocache hadden we dit nooit gezien. We zoeken een cache bij het Empire State Building en halen lunch onder in het Crysler gebouw. Daarna op naar Harry Potter and the cursed child.

De show is in 2 delen van ruim 2,5 uur gesplitst. Bij het kopen van de kaartjes ging onze voorkeur uit naar alleen een avondvoorstelling. Er is nog zoveel meer te doen in en om New York, zeker bij daglicht. Er werd toch aangeraden om naar beide delen te gaan. Het blijkt zelfs voordeliger om naar beide delen te gaan.

        

Dus daar zitten we dan op een prachtige zonnige woensdagmiddag in het theater te kijken naar perron 9 3/4 voordat de show om 14.00 uur losbarst. Het is een theatervoorstelling, geen musical. Dus veel (verstaanbare) conversatie en geen zang. Eigenlijk heel prettig. Er wordt wel gebruik gemaakt van muziek en geluidseffecten. Het is een show vol magie en gave effecten. Na 5 kwartier is er een korte pauze en even voor 17.00 uur is Part one afgelopen. De show eindigt in de donkere wereld van Voldemort met prachtige dementors die zelfs over het publiek zweven.

We hebben zo'n 1,5 uur pauze voordat we weer bij het theater terug moeten zijn. Uitgebreid eten zit er niet in. Het wordt een hamburger en frietjes bij Five Guys. In het half uurtje dat daarna over is lossen we een puzzelgeocache op die langs verschillende theaters gaat met het gemeenschappelijke factor opgericht in 1903. Ook dit zijn weer prachtige gebouwen. Om 19.00 uur worden we weer in het theater verwacht.

    

Part two van de show is nog spectaculairder dan part one. De special effects, trucs en magie volgen elkaar in een rap tempo op. Er zit zelfs nog de nodige dosis humor in het stuk. Gelukkig heeft alles een goed eind en worden Voldemort en zijn dochter uiteindelijk verslagen. Om 22.30 uur is het afgelopen en gaan we weer richting het appartement.

Toch nog zo'n 15km gelopen over de hele dag

Donderdag 30 januari 2020

Het is een prachtig zonnige dag. Koud, net een paar graden onder nul, maar een mooie strakblauwe lucht en dikke trui maakt het het perfecte weer om buiten te zijn. We sterkten de dag met de laatste 2 stops van de metrolijn geocaches. Deze liggen niet te ver van ons appartement af, dus het is maar een paar stations reizen voor we in het park het doosje vinden. We lopen 5 minuten naar de volgende metro, nemen deze een paar haltes tot het eindpunt en hebben het tweede doosje van de metro serie te pakken. We halen bij een deli 2 belegde broodjes voor de lunch en nemen deze mee voor tijdens de wandeling.

We hebben een mooi geocache gebied gezien in Queens. Een ronde door een groot park met een meer. Het blijken zelfs wat parken aan elkaar geknoopt. Om er te komen hebben we een kleine inschattingsfout gemaakt qua route vanaf het metro station. We lopen eerst een stuk langs een snelweg, wel op het voetpad, waarna we op de remise van de metro uitkomen. Helaas mogen we dat terrein niet op, waardoor we een flinke omweg moeten nemen. Uiteindelijk komen we uit bij de Pat Dolan Trail in Willow lake. Het is een prachtig en zompig moeras gebied. We vinden er verschillende geocaches waarvan eentje een flink stuk van het gebaande pad af. Het is fijn om even uit de hectiek van de grote stad te zijn. Eindelijk even niet de constante stroom aan sirene en toeters te horen, maar de vogeltjes (en vliegtuigen).
Na een km of 5 gaan we de snelweg weer over en komen we uit in het Meadows Lake Park. De caches hier zijn leuk "verpakt". We komen er nog tegen in een plastic libelle, een vleermuis, lieveheersbeestje en een rat in een schoen. In eerste instantie wilden we het meer rondlopen, maar er is geen metro of bushalte aan de zuidzijde van het meer en om nou anderhalf rondje te gaan lopen (zo'n 5km extra) vinden we ook een beetje overdreven.

Dus aan de noordzijde steken we over en komen uit bij het Flushing Meadows Corona Park. Hier was in 1939 en in 1965 de World fair. Een grote globe, wat tuinen en een tijdcapsule zijn nog overblijfselen ervan. De tijdcapsule is in 1939 en in 1965 gevuld met typische voorwerpen uit de 20ste eeuw. De opdracht, pas over 5.000 jaar openmaken. We lopen verder naar het noorden en komen langs een aantal grote sportcomplexen waaronder de tennisvelden van de US open. Bij het Metz stadion zijn we ruim 12km verder, wordt het donker en pakken we de metro Queens in.

We eten bij een tentje bij Woodside metro station waar we 5 jaar geleden ook zijn geweest. We bestellen een uitgebreid ontbijt met pancakes, bacon, eieren en worst voor Niels en een avocado-omelet met hashbrown en toast voor mij. Het eten is fantastisch, de bediening, plafond en toiletten zijn een stuk minder.

In het appartement kijken we nog wat tv en pakken we alvast de koffers in.

Wandeling 12,3km, over de gehele dag zo'n 21km gelopen

Vrijdag 31 januari 2020

We zorgen na het ontbijt ervoor dat de koffers helemaal ingepakt zijn en klaar staan voor vertrek. We mogen het appartement wat langer gebruiken wat erg fijn is. Onze vlucht gaat vanmiddag pas om 17.45 uur, dus we willen nog even de benen strekken voor we in het vliegtuig terecht komen.

We hebben het Prospect Park voor deze ochtend uitgekozen. Het is redelijk in de buurt en lekker rustig. We hebben er nog genoeg geocaches liggen die we nog niet gedaan hebben. Het wordt een wandeling van zo'n 4 km. Het is lekker weer, niet zo heel koud en droog. We hebben deze vakantie geboft met het weer. 1x Regen en voor de rest droog en tussen de - 3 (gisteren) en 10 graden in.

Om ongeveer 14.00 uur gaan we richting het vliegveld nadat we bij de deli nog een lekker broodje hebben gehaald. Het inchecken hadden we al gedaan, de boardingpas moeten we nog wel ophalen, samen met het inleveren van de koffers. Er staat geen rij, we kunnen direct doorlopen. Ook bij de douane hoeven we nu maar 5 minuutjes te wachten. Veel te vroeg dus bij de gates. We eten rustig ons broodje op en wachten de tijd af.
Vanaf 17.00 uur begint het boarden volgens de schermen, dus om 16.45 uur komen we bij onze gate aan. Iedereen is al bijna ingestapt, dus kunnen we do doorlopen. Bij het instappen krijgen we een papier waarop staat dat het entertainmentsysteem aan boord waarschijnlijk niet werkt. Ze informeren ons op deze manier zodat we het vroeg weten. Helaas wel te laat om nog een tijdschrift te kopen of een filmpje extra te downloaden. 10 Minuten te vroeg is alles al klaar en gaan we richting startbaan. De vlucht gaat redelijk voorspoedig. We slapen wat, kijken wat series op de tablet en lezen wat. We landen bijna een half uur te vroeg.

Als we de bagage ophalen blijkt de koffer met geweld opengebroken. Volgens ons mist er niets, maar stuk is ie wel. Als het door de douane opengebroken wordt, dan wordt er altijd een formulier in de koffer gestopt. Deze zit er niet in. Zou het vergeten zijn of is er iemand aan heg jatten geweest? Bij de balie krijgen we een band en wordt er een rapport opgemaakt. We kunnen via internet een claim indienen. Ben benieuwd of en wat daaruit gaat komen.